Predstavitev CISS sistema

Ciss sistem je kratica, ki izhaja iz angleščine in pomeni continuous ink supply system. Na kratko je to enak sistem, kot ga za tiskanje uporabljajo industrijski tiskalniki, kjer se ne menjajo kartuše, temveč se samo doliva črnilo v sistem. Od tu pa se potem črnilo razporedi in počasi dovaja v tiskalno glavo. Taki tiskalniki so namenjeni za tiskanje v večjem obsegu. Zato vedno priporočamo predelavo tiskalnika samo in izrecno v takih primerih, ko tiskalnik uporablja več ljudi v delovni skupini ali pa, ko bo tiskalnik namensko rabljen za namizno založništvo - desktop publishing. Tukaj imam predvsem v mislih to, da podjetja ali posamezniki s predelanimi tiskalniki tiskajo vse tiskovine, ki se bodo uporabljala pri poslovanju – od katalogov, ponudb, brošur, predračunov, računov, dobavnic, potnih in delovnih nalogov, kuvert, vizitk, izročkov, učnega gradiva… skratka vsega kar si lahko predstavljate, da sodobno podjetje potrebuje. Nesmiselno je kupiti tak sistem potem pa ga uporabljati premalo.

Predstavitev CISS sistema

Predelava tiskalnika je lahko ogromen prihranek za uporabnika. S predelavo tiskalnika se namreč izognemo uporabi dragih tonerjev in kartuš, ki jih je potrebno kupovati, če se naprava uporablja brez vgrajenega ciss sistema. Pri predelavi se v tiskalnik vgradi posebne čipe, ki matični plošči tiskalnika sporoča, da so kartuše vedno 100% polne in da se tiskanje lahko nadaljuje v neskončnost. Ti čipi so bistveni del ciss sistema. Če so čipi neprimerni za regijsko skupino tiskalnika, ali če so nepravilno sprogramirani se bodo med tiskanjem pojavljale težave in zastoji. Zato vedno izberite kvalitetno predelavo, ki jo ponujamo pri nas. In za kar imate zagotovljen tudi servis in rezervne dele. Ker se za stranke izdatno potrudimo vam lahko pri namestitvi tiskalnika tudi pomagamo preko oddaljenega namizja (teamviewer).

Ena poglavitnih prednosti ciss sistema je predvsem v tem, da imate nadzor nad celotnim procesom tiska. Od izbire črnil pa vse od končnega načina fiksiranja črnil. Predelava tiskalnika vam zares odpre novo dimenzijo uporabnosti tiskalnikov. Če ste še do nedavno menili, da lahko tiskalniki tiskajo samo na papir vas čaka presenečenje. S pravilno in pametno izbiro črnil je mogoče tiskati na večino materialov kot so folije iz umetnih mas; pvc, pp, pe, tkanine; bombaž, polyester, ; les, samolepilni materiali…. Izbire je preveč, da bi jo tukaj našteli. Večinoma proizvajalci tiskalnikov za črnila izberejo vodne barve, ki pa imajo ožji spekter uporabnosti. Sedaj obstajajo tudi olja črnila, ki so najbolj vsestransko uporabna, saj lahko tiskajo na veliko različnim materialov. Bistveno je to, da z predelavo tiskalnika lahko svobodno izberemo črnilo, ki je najbolj primerno za naš namen uporabe. Vsekakor smo tukaj mi, da vam bomo pravilno svetovali.

Nakup predelanega tiskalnika je investicija. Veliko strank je na začetku v dvomih, ker je znesek nekoliko višji, kot so ponavadi namenili za nakup tiskalnika. Večina uporabnikov je v preteklosti kupovala cenene tiskalnike, ki so imeli zelo drage kartuše. Graf njihove investicije je izgledal pribljižno takole kot slika na levi. Za nakup kartuš je potrebno nameniti enak ali še višji znesek kot če kupite kar nov tiskalnik. Zato je graf v celoti poln in predstavlja nič drugega kot stroške.

Graf stroški lastništva tiskalnika

Na drugi strani so nekateri uporabniki kupili vsakič, ko so izpraznili kartuše preprosto nov poceni tiskalnik. Njihov graf investicije je izgledal pribljižno tako kot slika na levi. To je še najslabša ideja, saj se z vsako menjavo tiskalnika premenijo tudi nastavitve tiskalnika, potrebna je vsakič nova instalacija in nastavitev ter usklajevanje s programi in operacijskim sistemom. Vse to predstavlja še dodatne stroške.

Graf stroški lastništva tiskalnika

Tretja skupina kupcev pa so preudarni, preračunljivi in logični potrošniki. Odločijo se za nakup dražjega tiskalnika s predelavo na sistem CISS, ki na dolgi rok predstavlja najbolj ugoden način tiskanja. Hkrati pa omogoča optimalni izkoristek zmogljivosti tiskalnika in zato ni potrebno imeti več različnih tiskalnikov.

Graf stroški lastništva tiskalnika

Pomembna prednost predelanih tiskalnikov je, da imate malo ali skoraj nič stroškov vzdrževanja. Tiskalniki, ki jih predelujemo pri nas so ugodnejši od kateregakoli laserskega tiskalnika. Barvnega ali črno-belega. Varčnost se kaže na več nivojih. Prvi nivo je poraba električne energije. Povprečni laserski tiskalnik »požre« več kot 1kW elektrike med zaganjanjem in ogrevanjem in potem nekaj manj v stanju pripravljenosti. Še vedno veliko preveč, če predelan inkjet tiskalnik porabi samo 30W med delovanjem, med mirovanjem pa samo 5W. To je manj kot žarnica v dnevni sobi. Naslednji nivo varčnosti je potrošni material. Predelani tiskalniki za delovanje uporabljajo samo eno stvar – črnilo. Ničesar drugega. Poleg papirja seveda ?. Laserski tiskalniki pa imajo še druge stvari – fiksirne folije, fiksirne enote, optične enote, transfer kiti… itd… Ponavadi se izkaže, da ko so vse te enote iztrošene, je bolje in cenejše zamenjati tiskalnik. Kar pa ne velja, če ste lastnik predelanega tiskalnika z vgrajenim ciss sistemom.

Tiskanje je tako poceni, da jih dajemo v najem. Točno prav ste prebrali. Tiskanje z inkjet tiskalniki je tako poceni, da si lahko pri nas za par evrov na dan izposodite tiskalnik in tiskate neomejeno. Podobne ponudbe ne boste našli nikjer pod soncem.

Preberite si izjave naših strank, ki zdaj uporabljajo sistem in se nazaj spominjajo, ko so sprejemali odločitev o nakupu.

...prej smo kartuše polnili sami v pisarni. Vsak mesec znova je bil sodelovec umazan od črnila, ki je precej trdovratno! Iz obleke ne gre dol, za roke pa potrebuješ kak teden, da se ti črnilo spere. Sedaj pa gremo rajši na kavico, ker nimamo več nobenega packanja. Samo odpremo čep in zlijemo črnilo v "kanisterček"...


Prej smo za tisk uporabljali laserski tiskalnik, ki nam je požrl kar precej živcev, ker ni mogel tiskati naših kuvert in nakaznic. Ta naša nova mašinca pa nima nobenih težav in še fotke lahko tiskamo brez omejitev.


Odkar imamo vaš sistem smo prihranili že skoraj ze en avto srednjega cenovnega razreda! Nikoli več kartuš!


...kot arhitekti smo se stalno srečevali s problemom tiskanja na različnih papirjih.naš hp ni bil najbolj prjazen do napih papirjev, prav tako pa smo zmetali ogromno denarja za kartuše. Po dolgi "borbi" so nas v svet črnil končno uspeli prepričati, da bo za nas ciss sistem prava izbira. Sami nismo verjeli, zato smo se najprej odločili za popravilo našega starega hp-ja, ker smo mislili, da bomo veliko prihranili. Na koncu se je to izkazalo za glavno napako...


Rabil sem tiskalnik, ki zna tiskati na cd-je in dela res kvalitetne fotke. Ko ste mi svetovali naj si nabavim epson P50 s sistemom, sem bil najprej skeptičen. Sedaj ga ne bi zamenjal za nič na svetu! Fotke so vrhunske, barve na cd-jih so žive, črnila pa noče in noče zmanjkati.

Za vse mojstre, ki ste spretni in iznajdljivi in bi želeli ciss sestaviti sami za vaš tiskalnik je to možno. Pri nas vam ponujamo vse kar potrebujete. Treba je razumeti kako se lotiti predelave tiskalnika. Vsak tiskalnik ima svoje zakonitosti. Tukaj se ne bom posebej posvečal posameznim modelom, temveč bom predstavil sestavne dele, ki vam bodo prišli prav, če se boste lotili vašega tiskalnika. Seveda pri nakupu sestavnih delov pri nas vsekakor dobite tudi navodila kako predelavo izpeljati, kot seveda tudi samo predelavo. Kot se spodobi naredimo vse na ključ.

Prva in poglavitna sestavina vsakega ciss sistema je pravo črnilo. Črnilo mora izpolnjevati vse potrebne kriterije, da bo vi ciss sistemu delovalo brezhibno. Imeti mora pravo viskoznost, površinsko napetost, filtracija delcev… Kvalitetna črnila so lahko disperzijska ali raztopinska. Prava kvaliteta pa se pozna po tem, da se kvalitetno črnilo ne posuši prej kot v 15 dneh – zato v kvalitetna črnila umešajo tudi humektante – to so ponavadi polimeri, ki preprečujejo izhlapevanje. Pri svetu črnil imamo več kot 120 različnih vrst črnil za prav vse tiskalnike, ki obstajajo. Če jih še nimamo jih bomo za vas poiskali ali pa razvili. Nikakor pa ne nasedajte poceni »univerzalnim črnilom«, ki jih prodajajo v supermarketih na kilograme… To je čista »nategunščina«. Univerzalna črnila ne obstajajo. Zato predlagam, da se pred nakupom tiskalnika pozanimate o dostopnosti in ceni črnil.

Naslednja sestavina ciss sistema so cevke. Cevke so bistveni del zato, ker bodo celotno življenjsko dobo tiskalnika v stiku s črnilom. Morajo biti neprepustne za vodo in vsa topila, ki so sestavni del črnil kot na primer butil glikol, glicerin, alkoholi… Cevi, ki jih prodajamo in zagovarjamo pri nas so posebna mešanica PE, PP in v notranjosti preplaščena s teflonom. Tako da so primerna za vse tipe črnil. Od navadnih vodnih črnil pa vse do solventnih črnil, ki so narejena na osnovi topil in ne vode. Samo s takimi cevkami boste lahko narediti ciss sistem, ki vam bo služil leta in leta. In vas ne bo pustil na cedilu. Naše cevke so narejene tako, da so ekstrudirane 8 linij vzporedno. Če jih rabite manj enostavno odrežete kar je preveč linij. Ponavadi so tiskalniki največ 8 barvni. Imamo tudi cevke, ki so primerne tako za vodna črnila in tudi solventna črnila. Kaj so solventna črnila in kako se razlikujejo od vodnih črnil bom napisal na dolgo v kakšnem drugem članku. Je pa razlika očitna zato nas pri nakupu opozorite za kakšen namen boste rabili cevke!

Predstavitev CISS Sistema cevke

Konektorji in tesnila so pomembna, ker morajo 100% tesniti. Zato morajo biti narejena iz pravih materialov. Konektorji v obliki črke L so narejeni iz PP plastike in so zelo trdni in na eni strani se idealno prilegajo cevki, na drugi strani pa se prilegajo v tesnilni obroč. Tesnilni obroč je namenjen za tesnenje luknje okoli konektorja. Kadar se kartuše prevrta. Cenena tesnila so narejena iz silikona, ki čez čas razpade in reagira s črnilom. To je slabo za tiskalnik in tiskalno glavo. Zato so naša tesnila narejena iz dvokomponentnega poliuretana, ki je inerten in nikoli ne razpade in ne škoduje tiskalniku.

Predstavitev CISS sistema

Damper ali po slovensko blažilec je majhen pred rezervoar za črnilo preden pride v glavo. Tiskalna glava je srce tiskalnika in zato je treba črnilo dovajati počasi, da se glava ne zalije ali celo uniči. Velikokrat dobimo k nam na servis tiskalnike s ciss sistemom, ki ne delujejo ali so celo poškodovani zaradi slabih damperjev. Določene kitajske ponaredke damperjev lahko kupite preko spleta za zelo nizko ceno. Težava nastane, ko so ti damperji napačnih velikosti, ko ne pačejo v tiskalno glavo, ko imajo preveliko zalogo črnila, ki zalije glavo… Takih primerov ni malo. Zato je damper naslednji pomemben člen pri sestavi kvalitetnega sistema CISS. Zgradba damperja mora biti v pravem razmerju, da kaplja v glavo ravno v pravem trenutku. In tako se črnilo spremeni v male pikice, ki jih vidite na papirju. Najboljšin in najbolj preprosti damperji so vpojne gobe, ki delajo natanko to kar dela kvaliteten damper. Težava pa je, da gobice čez čas ko so v stiku s črnili propadejo in se razgradijo in izgubijo svojo lastnost hranjenja in oddajanja črnila. Zato je pomembno, da so damperji narejeni brez gobic in da kljub temu uspešno zadržujejo črnilo v glavi. Tukaj je poglavitno kako je damer oblikovan in kako je ulita plastika. Zato ne skoparite pri nakupu damperjev. Kvalitetni damperji so vredni vsakega €.

Predstavitev CISS sistema Damper Predstavitev CISS sistema Damper

Rezervoar je del sistema, ki je ves čas v stiku s črnilom. Dobri rezervoarji imajo dvojno steno, ker tako zaščitijo črnilo pred škodljivimi UV žarki svetlobe. Uv je slaba svetloba in škoduje črnilu s tem, da pospešuje oksidacijo – zakisanje črnila. Bolj kot ima črnilo nizek – kisel pH, bolj je neuporabno in bolj je gosto. Težje ga je špricati skozi glavo in večinoma tako črnilo poškoduje in zapaca glavo. Zato so vsi naši cissi narejeni tako, da je črnilo skrito še za eno steno, ki ima v plastiki raztopljen UV absorbent – tako da absorbira škodljive UV žarke, črnilo pa tako dlje časa ostane uporabno. Hkrati je pomembno, da ima rezervoar široko luknjo za dolivanje črnila in filter za prašne delce. Ti filtri skrbijo, da prah in druge nečistoče ostanejo zunaj. Da ne pridejo v stik s črnilom, ki bi se lahko prahu zgostilo in postalo neuporabno.

Predstavitev CISS sistema - Rezervoar

Naslednja bistvena komponenta dobrega CISS sistema je ravnovesni ventil. Ta ventil skrbi, da se tlak v damperju ne spreminja in tako damperji ostanejo polni. Glava pa ima v vsakem trenutku na razpolago dovolj črnila, da lahko enakomerno teče v glavo in vse šobe streljajo. Ventili, ki jih uporabljamo mi so narejeni po najvišjih standardih in ima enako ali višjo frekvenco zapiranja kot je frekvenca streljanja črnila iz glave. Za vsak vakuum, ki ga ustvari potisna moč glave, se naš ventil odpre samo za toliko časa, da se napolni damper. Potem pa se takoj zapre in tako podkrbi, da bi črnilo dobilo preveliko pretočno moč in bi zalivalo glavo ali celo odteklo nazaj v rezervoar. Še posebej je to pomembno za tiskalnike s termalnimi glavami – sem spadajo znamke HP, Lexmark, Canon, Olivetti in drugi.

Predstavitev CISS sistema - Ventil

Tukaj se zaključijo mehanski deli CISS sistema in pridejo na vrsto deli ciss sistema, ki so potrebni, da tiskalniki delujejo brez zapletov. Z napredkom kvalitete črnil, ki jih proizvajajo konkurenčni proizvajalci se velike korporacije poskušajo zaščititi z raznimi blokadami, ki jih vgradijo v tiskalnike. Ali so to čipi na kartušah ali glavah ali kar obojem. Da bo CISS sistem uporaben morate imeti čip, ki bo tiskalniku dajal prave signale, da se tiskanje nadaljuje. Čip je naslednja pomembna sestavina dobrega CISS sistema. Čipi morajo biti narejeni kvalitetno, saj jih bo treba resetirati neštetokrat v obdobju uporabe predelanega tiskalnika. Če odpove ta komponenta se ponavadi podre celotni sistem. Velja zlato pravilo – čipi morajo biti samozadostni, samovzdržni in hkrati kvalitetne izdelave, da vzdržijo celotno življensko dobo tiskalnika. Naši čipi so narejeni po najboljših in najmodernejših standardih. Zanje zagotavljamo vzdrževanje, servis in vse nadomestne dele. Zato je nakup naših čipov za vas investicija. Lahko ste brez skrbi, da bomo poskrbeli, da dobite to kar je potrebno, da bo predelan tiskalnik ostal v delujočem stanju ves čas.

Predstavitev CISS sistema - Zadnja stran

Vse to kar je napisanega o kvaliteti naših CISS sistemov vam dokazujemo z zelo preprosto trditvijo. Vsi, ki boste investirali nekoliko več denarja v naš sistem, boste na dolg rok prihranili. Kajti zagotavljamo vam brezplačni servis v prvem letu delovanja. Potem pa vam za naslednjih 5 let ponujamo ugodne servisne pakete, ki bodo prenesle vse rizike na nas. Tako da boste vi lahko z vašim tiskalnikom samo tiskali in tiskali in tiskali. Povprašajte nas za ponudbo in mi vam bomo pripravili takšno, ki jo boste težko zavrnili.

Hkrati je mogoče pri nas dobiti vse kar je potrebno za vzdrževanje tiskalnika kot so razni tamponi, vpojne pene za odpadno črnilo, rezervoarji za odpadno črnilo, čip reseterji, rezervni deli, napajalniki, matične plošče,... skratka vse kar pride v poštev pri vzdrževanju.

Predstavitev CISS sistema - Pena

Ostali članki

Meni