V tej rubriki boste našli odgovore na pogosta vprašanja, ki se vam zastavljajo ob nakupu črnil in nakupu obnovljenih kartuš:
 • navodila za polnjenje,
 • tuje članke,
 • video navodila,
 • dejstva o črnilih,
 • kako ravnamo z njimi,
 • kaj je čistilna tekočina in kako jo uporabljamo...

Splošne informacije

Kartušo sem že sam polnil. Ali jo lahko vseeno pošljem na polnjenje?
Kartuš, ki ste jih polnili sami ne bomo polnili v sledečem primeru:
 • Kartušo ste vrtali/luknjali ali kakorkoli drugače poškodovali.
 • Takih kartuš nam raje ne pošiljajte!
DDV - davek na dodano vrednost in originalni račun za podjetja

Davek je vračunan v ceni izdelkov oz. storitev. V kolikor bi radi originalni račun nam to povejte.

Ali so črnila strupena?

S črnili ravnajte pazljivo! Kadar polnite kartušo se morate primerno obleči (halja ali stara obleka) in nadeti rokavice. Madeži so neprijetna reč. Črnila ne uživajte, ker niti ni dobro niti zdravo. Če vam slučajno pride v oči si jih izperite s toplo vodo. Če se pojavi nepijeten, pekoč občutek svetujemo, da se posvetujete z zdravnikom.

Kako shraniti prazne kartuše?

Prazne kartuše je pametno takoj napolniti. Če pa bi jih radi shranili naredite takole; V lavor (ki ga ni škoda) nalijte vrelo vodo. Vanj pomočite vileda krpo in očistite spodnji del kartuše (to so šobe in drugi deli tiskalne glave) tako da na njej ni več sledi črnila. Kartuše ne pomakajte cele v vodo. Potem kartušo dobro zbrišite in šobe zaščitite z posebnim lepilnim trakom, ki ga najdete v naši trgovini. Ko ste to storili jo zavijte v polivinilasto vrečko, ki jo bo varovala pred nabiranjem prahu in jo shranite na suho mesto. Vendar je ne izpostavljajte soncu in vročini po nepotrebnem. Niti je ne puščajte na vlažnih mestih. Vsekakor pa jo čimprej napolnite in začnite ponovno uporabljati.

Kako je z garancijo če uporabljate obnovljene kartuše?

Kot potrošniki se zavedajte, da ni nobene zakonske podlage, ki bi proizvajalcem dovoljevala prekinitev garancijskega roka, ki ga določa zakon, če uporabljate neoriginalna črnila oz drug potrošni material. Tako da se ne pustite naplahtati jeznim serviserjem, ko vam solijo pamet, da garancije ni, ker ste polnili kartušo ali kakšno podobno sranje! Imate vso pravico in konce koncev tudi dolžnost varovati okolje in polniti kartuše!

Ali je kvaliteta kaj drugačna, če je kartuša napolnjena/obnovljena?

Nikakor ne! Če boste uporabili prava črnila in napolnili pravilno se ne sme opaziti nobene razlike!

Ali kartuše testirate preden jih pošljete nazaj?

Vsekakor! Če je le možno jih stestiramo in šele nato pošljemo k vam.

Ali lahko kartušo napolnim tudi sam?

Seveda in k temu vas tudi spodbujamo z nizko ceno črnil zato ne odlašajte in poizkusite!

Kako zapakiram kartušo, ki vam jo pošljem za polnjenje?

Zelo pomembno vprašanje! Karutša je občutljiva zato je pametno, da jo primerno zapakirate, da bo "preživela" transport. Tiskalniških šob NIKAR ne lepite s čemerkoli!!!! Lahko zmešate barve in jo uničite! Zavijte jo v PVC vrečko šobe ali v kakšen karton. Toplo priporočamo uporabo varovalnih nastavkov, ki jih za majhen znesek lahko kupite pri nas. So pa posebej prirejeni za vašo kartušo in jo v celoti obvarujejo! Nikakor se ne smejo kontakti dotikati česarkoli, kar boste vstavili v kuverto. Še najmanj pa druge kartuše. Lahko se zgodi, da se bosta spraskale ali obtolkle! Bog ne daj zavijati kartušo v alu folijo, kar se je tudi že zgodilo. Kartuša ima elektroniko, ki je občutljiva na statično napetost - izolirajte jo! Se pravi neprodušno jo zaprite. Lahko v PVC vrečko ali karton. Še najbolja pa da nabavtie varovalni nastavek. Pakiranju kartuše posvetite nakaj časa, saj tako zagotovite, da bo varno prišla do nas, nam pa pomagate, da vam jo bomo lahko hitro vrnili.

Garancija?

Vsekakor! Vsako pri nas kupljemo blago ali storitev ima garancijo. In v kolikor z njim niste popolnoma zadovoljni nas o tem obvestite. Zagotavljamo vam vračilo kupnine v roku 30 dni od datum prejema naročenega.

Kakšna je razlika med t.i. "piezo" tehnologijo tiskanja in termično tehnologijo?

Razlika je v tem, da se pri piezo načinu črnilo poriva iz kartuše z ukrivljanjem piezo kristala in ne s segrevanjem črnila v kartuši. Zato so tiskalne grave pri epson tiskalnikih manj obremenjene in jih ni potrebno menjati skupaj s karušo kot pri ostalih inkjet tiskalnikih. Termičen način pa poteka tako, da se črnilo v kartuši segreje in doseže primerno gostoto. Tukaj se tudi teoretično pokaže, da univerzalnih črnil ni in jih tudi ne bo, saj je ta temperatura različna od tiskalnika do tiskalnika prav tako pa tudi gostota in premer šob in še kaj... ampak o tem kje drugje. Skratka za nas uporabnike je bistveni podatek, da je treba na kartuše, ki imajo fiksno tiskalno glavo (termičen način tiskanja) bolj paziti in jih predčasno napolniti kot pa kartuše, ki se uporabljajo v piezo inkjet tiskalnikih.

Najpomembnejša "malenkost"…
Če želite vašo kartušo uporabiti več kot enkrat vam toplo svetujemo naslednje:
 • Spremljajte nivo črnila v kartuši - na oba načina: preko uporabniškega umesnika, ki računa pribljižno količino črnila in dejansko stanje, ki ga izmerite s (elektronsko) tehtnico. Seznam kartuš in njihovih tež v gramih lahko najdete med dokumenti.
 • Kartušo vedno obnovite še preden se čisto izprazni!
 • Če pa se zgodi, da se izprazni med tiskanjem MORATE TISKANJE TAKOJ PREKINITI! Tako boste precej podaljšali življensko dobo vaše kartuše. (to ne velja za lastnike Epson tiskalnikov, ki ne uporabljajo termične metode ampak piezo tehnologijo).
Kaj storiti pred obnovitvijo kartuše?

Vsekakor je pametno očistiti šobe in tiskalno glavo. Prižepričajte se tudi, da šobe niso zamašene z zasušenim črnilom ali da niso poškodovane. To se najlažje preveri, če je v kartuši še kaj črnila zato upoštevajte naš nasvet in skrbno spremljajte nivo črnila v kartuši in jo obnavljajte še preden ta doseže minimum oziroma ničlo!

Koliko polnjenj prenese ena kartuša?

Hm to je pa zelo odvisno od njenega lastnika! Če jo boste uporabljali skrbno in zanjo dobro skrbeli utegne prenesti tudi do 10 morda 20 polnjenj. Drugače pa ustrezno manj.

Katere kartuše lahko napolnite?

Huh. Čisto vse kartuše se da napolniti! Potrebno je le nekaj spretnosti.

Kaj če se moja karutša na bo dala napolniti?

To je zelo neverjetno toda vseeno - če vaše kartuše ne bomo znali napolniti vam jo bomo pač poslali nazaj. To se do danes ni zgodilo še nikoli!

Kaj če se moja karutša na bo dala napolniti?

To je zelo neverjetno toda vseeno - če vaše kartuše ne bomo znali napolniti vam jo bomo pač poslali nazaj. To se do danes ni zgodilo še nikoli!

Koliko časa traja, da napolnite mojo kartušo?

Vse prazne kartuše, ki prispejo na naš naslov obnovimo najkasneje v 48 urah. Včasih pa že prej. Vse je odvisno v kašnem stranju pride k nam. Če je dobro ohranjena je to še isti dan, drugače pa jo pustimo nakaj časa na čiščenju in jo naslednji dan pošlemo polno nazaj.

Kdo smo?

Smo majhno družinsko podjetje, ki se ukvarja z recikliranjem praznih kartuš in prodajo črnil za samostojno polnjenje. Portal Svet-crnil.com je namenjen vsem, ki vam ni vseeno za okolje in ki bi radi prihranili pri nakupu potrošnega materiala.

Plačilne informacije

Kako je s plačilom?

Pri nas lahko plačate na več različnih načinov. Za vas najugodnejši je vsekakor plačilo vnaprej. Denar lahko nakažete preko Pošte (nakaznica ali vrednostno pismo) ali preko banke (nakazilo s položnico ali internetno bančništvo - SKB.net, Klik...). S plačilom vnaprej se izognete plačilu visoke poštnine (6,7 €). Lahko pa naročite tudi plačilo po povzetju. To pomeni, da boste paket plačali poštarju, ko vam bo prinesel paket.

Kakšen je način plačila?

Strankam omogočamo dva načina plačila. In sicer plačilo po povezetju in plačilo vnaprej. Oba načina imata svoje prednosti in slabosti. Če se odločite za plačilo po povzetju vas to stane dodatnih 6,7 €. Zamenja pa se tudi kurir, ki je v tem primeru GLS Slovenije. Če pa se odločite za plačilo vnaprej boste prihranili 6,7 €. Vsem strankam svetujemo plačilo vnaprej, ker nam olajša poslovanje in ima velik vpliv na hitrost in zanesljivost naših storitev.

Dostavne informacije

Kakšen je dobavni rok?

Vemo koliko je danes vreden čas, zato poskušamo vsa naročila obdelati v najkrajšem možnem času. Garantiramo vam, da boste vsa naročila, ki jih boste plačali vnaprej dobili v roku 48ur (dveh delovnih dneh) od datuma, ko prejmemo plačilo (to lahko garantiramo samo za naročila, ki so plačana vnaprej). V kolikor se utegne ta čas podaljšati vas bomo o tem obvestili in navedli vzrok.

Kako pošiljate pošiljke?

Pošiljke pošiljamo preko Pošte Slovenija. Paketi manjše vrednosti so poslani navadno, pakete večje vrednosti pa pošiljamo priporočeno. Tako da lahko njihovo pot spremljate preko Sledenja naročil.

Članki

Navodila za Canon BCI-3BK, BCI-5BK, BCI-3C, BCI-3M, BCI-3Y, BCI-3eC, BCI-3eM, BCI-3eY, BCI-5C, BCI-5M, BCI-5Y, BCI-6C, BCI-6M, BCI-6Y (tiskalniki serij 3000 in 6000 )
Prenesi dokument (.PDF)
Kako napolniti BCI-21 kartuše (barvno in črno)?
Prenesi dokument (.PDF)
Vodič po straneh www.svet-crnil.com
Prenesi dokument (.PDF)
Angleški članek: What you need to know about inkjet (c)paperandprint.com
Prenesi dokument (.PDF)
Kako dobro poskrbeti za kartuše - kratek vodič
Prenesi dokument (.PDF)
Kako uporabljamo Refill adapter HP 14/26/29/33
Prenesi dokument (.PDF)
Navodila za polnjenje barvnih kartuš serije HP 49 in drugih podobnih
Prenesi dokument (.PDF)
Kako resetirati nivo črnila pri HP kartušah (za trmaste tiskalnike)?
Prenesi dokument (.PDF)
Koliko tehtajo prazne in polne kartuše si oglejte v tem dokumentu?
Prenesi dokument (.DOC)
Lestvica za testiranje kartuš - barvna
Prenesi dokument (.PDF)
Lestvica za testiranje črnih kartuš
Prenesi dokument (.PDF)
Kako polniti kartuše HP 56 (c6656a)?
Prenesi dokument (.PDF)
Navodila za polnjenje črne in barvne Lexmark 10N0016 in 10N0026
Prenesi dokument (.PDF)
Meni