Les je od nekdaj bil človeku najtesnejši spremljevalec. Uporabljamo ga pri vsakodnevnih opravilih, za gradnjo, za umetnost, za izobraževanje, za šport. Praktično si ne moremo predstavljati dneva, ko nebi prišli v stik z lesom. Les je naravni material sestavljen je iz celuloznih vlaken. Ta so različno prepletena v matriko, ki tvori trdni material, ki ga imenujemo les. Od lesa iglavcev, do listavcev vsak ima svoje prednosti, svoje slabosti in razlike. Kot tiskarji se moramo vedno vprašati ali je les vpojen material. Se bo črnilo vanj vpilo. Odgovor je seveda JA. Les je za tiskanje tako zelo porozen, da že od nekdaj tiskarji ki delajo z lesom vedno les pred tiskom premažejo z lakom, ki zapre pore lesa in ga tako pripravi, da lepo sprejme barvo, da se ta ne vpije preveč v podlago.

Tiskanje na les

Danes v digitalni dobi poznamo boljši način tiskanja na les. Vsi ste gotovo slišali za sublimacijski tisk. To je posebna tehnika v digitalnem tisku ko sliko s pomočjo toplote in pritiska prenesmo na drug material, ki ga je skoraj nemogoče direktno potiskati ali bi s tem poškodovali ali uničile druge lastnosti tega materiala. Les vsekakor je tak material, da ga ne moremo vstaviti v tiskalnik in nanj direktno tiskati. To bi bilo zamudno in preveč drago početje. Zato vedno tiskamo les s pomočjo prenašalk – t.i. transferjev. Ti transferji so posebni papirji, ki jih enostavno vstavimo v tiskalnik. Nanj je natisnjena slika s sublimacijsko barvo. To bomo s pomočjo preše prenesli oz. »transferirali« na les.

Tehnika, ki sem jo opisal zgoraj ni nova. To so tako počeli že desetletja preden sem se lotil pisanja tega članka. Bistvena razlika pa je v detajlih, ki jih je treba pri tem upoštevati. Ker se sublimacijska barva lahko preslika samo na polimerno podlago je potrebno les pred tiskom premazati s posebnim lakom. Teh lakov iz izkušenj poznam kar nekaj. Proizvajalci so ubrali najbolj poceni in enostavno sestavo laka. Ti so v večini narejeni na osnovi topil in imajo zelo značilen vonj. Ali na osnovi smol in so sestavljena iz 2 komponent. Skupno vsem tem lakom je, da so zdravju škodljivi, da jih je treba nanašati na odprtem zračnem prostoru, da se sušijo dlje časa…. Skratka same slabe stvari. Zato se tiskarji rajši izogibajo tiskanju na leseno podlago. Ker zahteva veliko znanja in izkušenj ter seveda veliko predpriprave.

V prihodnje vam lahko povem, da sem vam pripravil veliko olajšanje. Namreč za prenašanje na les sem razvil poseben premaz, ki je narejen na vodni osnovi. To pomeni, da so delci polimera vzgojeni v vodni emulziji. Ne uporablja se nobenih topil, nobenih škodljivih in smrdljivih kemikalij. Samo čisti vonj po sladkem. Premaz B.C.A.A. lahko redčite z vodo, pomijete orodje z vodo, obrišete madeže z vodo. B.C.A.A. se nanaša na različne načine. S čopičem les namažete enakomerno v vzporednih smereh širine čopiča. Pustite, da se posuši. Če imate sušilni tunel ali pa navaden fen si lahko pomagate in posušite les. Velika prednost mojega izuma je, da lesu ne spremeni barve. Les ohrani svojo prvotno barvo. Brez temnejših tonov, kar še poudari naravno lepoto lesa, letnice ostanejo lepo vidne in definirane. Lahko ga nanašate z valjčkom. Ta način je hiter in enakomeren. Primeren za velike površine. Naslednji način nanašanja je z HVLP pištolo. To je zračna razpršilna pištola, ki nanaša premaz hitro, enakomerno in na velike površine. Za tako aplikacijo je potrebno imeti poseben prostor, da se meglica prefiltrira. Lahko pa stvar poenostavite in se poslužite »airbrusha«. Nanašanje z airbrushom je primereno za male površine, kjer je potrebna natančnost. Zadnji način pa je nanašanje s potapljanjem ali po domače tunkanjem pod gladino premaza. Ta način je primeren za enakomerno nanašanje na manjše površine. Vsi načini nanašanja bodo prinesli enakomerno površino, primerno za premazovanje.

Premaz B.C.A.A. ima veliko prednost tudi ker je temperaturno obstojen. Polimer iz katerega je sestavljen se ne topi na visokih temperaturah, ki so primerne za sublimacijski tisk. Velikokrat se vam je pri drugih premazi dogajalo, da se je prenašalni papir prijel na premaz, ker je bil pritisk prevelik ali temperatura preše previsoka. Vse to je stvar preteklosti. Premaz B.C.A.A. se ne bo stopil, papir se vam ne bo prijel. Ne glede na debelino nanosa, ne glede na temperaturo prenašanja. Še ena od prednosti na katero sem posebej ponosen.

BCAA premaz za les - Vodoodbojnost

Hkrati je premaz B.C.A.A. hidrofoben in olje foben. Kar je značilna lastnost dobrih lakov za les. Tako da po končanem prenosu tiska na les bo premaz služil kot permanentna zaščita pred vodnimi in oljnimi tekočinami in drugo umazanijo. Premaz je razvit da odbija umazanijo in preprečuje obrabo. Posebej primerno za razne spominke, igrače… Skratka po premazovanju boste lesu dali novo dimenzijo obstojnosti in uporabnosti.

Ker ima veliko uporabnikov slabe izkušnje s premazovanjem lesa z drugimi premazi sem za vas pripravil majhne embalaže. Flaške premaza s 100mL. Če s premazom niste v celoti zadovoljni ga lahko seveda brez težav vrnete. Še danes lahko za svoj posel najdete idealno rešitev za tiskanje na les in lesene podlage. Ne odlašajte na jutri!

Tukaj je nekaj primerov kako izgleda furnir 0,3mm jésen premazan s čopičem in posušen na zraku. Meja med premazanim in nepremazanim je vidna. Vendar premaz ne spremeni videza lesa in ker ima nevtralen pH tudi ne vpliva na globino barve ali spremembo tona. Razlika je zelo majhna.

Tako pa izgleda premazana večja površina:

Meja BCAA premaza na jesen Furnir jesen BCAA vzorec premaza

Na premazani konec jesenovega furnirja, ki ga enostavno lahko zalepimo na katerokoli podlago iz iverne plošče ali MDF-a, sem odtisnil dve fotografiji. Bre kakšne posebne obdelave in priprave sem dobil rezultat, kot se ga vidi na sliki. Obe fotografiji sta jasni, lepih linij, bogatih barv in lepih odtenkov. Vidni so tudi najmanjši detajli, ki jih lahko opazujemo od blizu. Ta furnir ni bil nič dodatno pobrušen ali kako drugače poravnan. Vidne so vse linije lesenih žil, ki dajo lesu svoj čar in toplino.

Kravice - Premaz BCAA Med in žlica - Premaz BCAA

Moja raziskovalna žilica mi ni dala miru in šel sem še korak dlje. S premazom BCAA sem prebarval odlitek iz gipsa, ga posušil in nanj odtisnil sliko. Dobil sem odličen rezultat, kar nakazuje, da ima premaz BCAA širši spekter rabe kot je bil prvotno mišljen.

BCAA

Ostali članki

Meni